Sinaran matahari yg menerangi jutaan manusia...

Tanpa cahaya manusia akan berada dalam kegelapan.. Tanpa cahaya juga manusia akan menjadi kelam kabut.. Tiada cahaya tiadalah makna bagi kita..ibaratnya mencari semut hitam diatas batu hitam diwaktu malam..mencari itu bukan senang inikan pula nak menilai..hargailah kasih sayang seorang sahabat kerana perginya nanti tidak siapa yg dpt mengantinya...

Assalammualaikum Semua

Ahlan Wasahlan Wa Marhaban Bik Wa Syukran Jazilan Wa Jazakallahu Khair Ala Ziaratan Alaiya

Rabu, April 22, 2009

Lafaz yg tersimpan.....

Diposting oleh Shamsul Bin Mohd Saaid


Hidup ni kadang-kadang tidak selalunya indah..Hidup ni ibarat roda yg sedang bergolek-golek,sekejap ia berada diatasdan sekejap ia berada dibawah..bila difikir-fikir kembali,hidup ini memang terlalu singkatkan..sampai kita tidak sedar yg zaman semakin berlalu hari demi hari...sy pasti setiap orang pasti kenangan yg boleh dikongsi atau sebaliknya,dan apa yg sy leh kongsikan dengan kawan-kawan,sy akan kongsikan bersama..
Sebelum saya tiba di Mesir ini pada tahun 2007,saya dapat rasakan seperti saya akan belajar perkara baharu didunia baru dan mungkin bagi saya banyak pengalaman yang saya akan dapat disitu,saya seolah-olah bersemangat dan terlalu gembira untuk datang kesitu,walaupun hati ibubapa saya berat untuk melepaskan saya untuk belajar disana tetapi mereka tetap akur dengan pilihan saya.
Terlihat diwajah mereka seperti berat untuk merelakan saya pergi,air muka mereka membuat hati saya berbolak-balik untuk ke Mesir,tetapi naluri hati saya berkata dan berkeputusan untuk ke sambung belajar ke Mesir.Dalam tempoh sebelum pergi ke sana,saya selalu mengisi masa lapang saya bersama mereka,mungkin disitu mereka akan luahkan apa yang mereka rasakan.
Tarikh 23 september 2007 telah termaktubnya penerbanganku ke Mesir,saya memberitahu mereka tentang perkara ini,mereka begitu resah dan bimbang kerana mereka merasakan telalu singkat dan pantas saya bersama mereka lalu aku akan berangkat tetapi itulah yang mereka perlu hadapi,saya memenuhi masa-masa sunyi mereka dengan berbual-bual,walaupun saya tak menzahirkan kedukaan saya untuk meninggalkan mereka tetapi saya cuba buat yang terbaik untuk mereka supaya mereka tidak merasakan sesuatu yang ganjil dan mereka akan rasa gembira dan tenang dengan pemergian saya ke Mesir.
Bermula tarikh 22 september saya dan sekeluarga berangkat ke Kuala Lumpur untuk bermalam dirumah kak long saya tetapi sayangnya seluruh keluarga saya pergi kecuali ayah,memang pelik dan ganjil dengan sikapnya,walaupun kadang-kadang dia selalu dingin dengan saya,saya dapat rasakan dia memang begitu sedih dengan pemergianku,sungguh kecil disudut hati untuk berkata-kata dengan saya,lalu saya meminta izin,kerehdaan dan doa kejayaan untuk saya disana nanti.
Saya memang tak sanggup untuk menitiskan airmata kerana saya tak nak dia merasakan kesedihan,saya pun mengucapkan salam dan selamat kepada ayah dan terus berangkat dengan adik-beradik saya yang lain.
Erm,setibanya saya di Kuala Lumpur hati saya teringat ayah yang dikampung,saya tidak putus-putus mendoakan dia selamat dikampung..Setelah bermalamnya saya dirumah kak long saya mereka tidak putus memberikan kata-kata semangat dan macam-macam kata.
Menjelang pagi inilah hari yang bersejarah bagi saya untuk pergi jauh.kami bergerak pagi untuk ke lapangan terbang KLIA.Flight saya tengah hari,saya berdoa moga tibanya saya datang ke Mesir akan merubah diri saya dan keluarga saya..
Saat tibanya di lapangan terbang KLIA,hati saya berdebar-debar laju ibarat dikejar anjing,mungkin kerana inilah kali pertama saya belajar di Mesir.Terlihat diwajah anak-anak saudara saya riang ketawa dan gembira,mereka tidak mengerti akan saat itu,yang terlihat adalah pada wajah airmuka mereka yang sedih dan gembira akan permergian aku..saya dan keluarga tunggu ditangga flight untuk mendengar pengumuman tentang tiket,nampaknya mereka terlihat jam saja.kerana telah diberitahu flight kami lagi setengah jam,saya jadi bingung dan tak tentu arah sebab kali pertama meninggalkan keluarga untuk bertahun lamanya,tik tik tik tik,jam menunjukkan lagi beberapa minit untuk bergerak,saya pohon kerdhaan dari ibu dan adik-beradik atas permergian ini.saya memeluk mereka buat kali terakhir,pada anak-anak saudara saya ia tak mengerti bahawa perginya saya akan membawa bertahun-tahun untuk kembali,sudah berbunyi pengumuman untuk bergerak,saya mengucapkan selamat tinggal dan meminta doa kejayaan dan ada masa kita berjumpa lagi akan datang..segala-gala lafaz yg tersimpan telah saya ucapkan pada semua,walaupun hati cuba untuk bertahan dan menyorokan rasa tetapi saya tak sanggup untuk berpura-pura..saya melambaikan tangan saat terakhir,dan saya harap mereka dapat menerimanya...
Ya Allah Ya Tuhanku tabahkanlah hati mereka untuk menanti kepulanganku yg bertahun-tahun,kuatkanlah iman mereka,tetapkanlah iman mereka dalam ajaranmu dan permudahkanlah segala-gala urusan mereka....aminnn Ya Rabbal Alamin...